Jeśli głód zaczyna doskwierać i nie ma czasu, ani możliwości do samodzielnego przyrządzenia posiłku warto sprawdzić, która pizzeria Lublin cieszy się dobrą opinią wśród Klientów. Wiele lokali w Lublinie oferuje pizzę na dowóz więc, żeby zjeść świeżą i aromatyczną pizzę wcale nie trzeba jechać do odległej pizzerii.
Na całym świecie potrawa kuchni włoskiej – pizza jest często zamawiana. To cienki placek z ciasta drożdżowego, który oprócz sosu pomidorowego i sera wzbogacony jest różnymi zestawami przypraw, dodatków mięsnych oraz warzywnych. W zależności od danego regionu, preferencji mieszkającej tam populacji oraz dostępności składników pizza poddawana jest przeróżnym modyfikacjom.
Wśród wielu odmian pizzy podawanych przez restauracje na całym świecie, wyróżnia się np.:
- pizzę neapolitańską
- pizzę sycylijską
- pizzę rzymską
- w stylu chicagowskim
- w stylu kalifornijskim
- w stylu nowojorskim
- pizza Calzone (kształt pieroga).
Różnice tkwią zarówno w rodzaju i formie ciasta, składnikach pizzy oraz sposobie ich rozmieszczenia. Odmienny jest także sposób pieczenia czy forma podania z określonymi dodatkami. Niektóre z wymienionych typów pizzy cieszą się w Lublinie większą popularnością od pozostałych, rzadziej spotykanych. Nie brakuje jednak lokali, które umieszczają w karcie oryginalne pozycje dla amatorów tego pysznego dania. Natomiast jeżeli mamy chęci zjeść w domu to co ugotować szybkiego na obiad w piątek i inny dzień tygodnia.
Składniki na pizzy w Lublinie
Dzięki temu, że restauracje w swoim menu oferują duży wybór wariantów pizzy, mogą trafiać w gusta większości Klientów. Pizzerie Lublin mają w ofertach różnego rodzaju pizzy z różnymi składnikami, przy wyborze należy się kierować własnymi ulubionymi składnikami.
Najpopularniejsze rodzaje pizzy z określonymi dodatkami to m.in.:
- Margherita
- Capricciosa
- Pepperoni
- Hawajska
- Salami
- Cztery Sery
- Funghi.
Większość z nich można znaleźć w ofertach lokali pizza Lublin, obok bardziej oryginalnych czy regionalnych zestawień. Dodatkowe modyfikacje składników sprawiają, że zamawiający pizzę mają jeszcze więcej możliwości. Zamówienie dla kilku osób o odmiennych preferencjach nie jest dużym problemem w sytuacji, gdy pizzeria przewiduje możliwość tworzenia na pizzy własnych kompozycji, np. pół na pół.
Pizzerie na dowóz
Jeśli pogoda zniechęca do wyjścia na miasto, pizza na dowóz jest ciekawą opcją nawet na szybki rodzinny obiad, można np. zamówić dwie mniejsze pizze z różnymi dodatkami. Przykładowo uwielbiana przez dzieci pizza z kurczakiem i ananasem, trafia w wymagające podniebienia najmłodszych. Dla miłośników mięsnych dodatków kuszące będzie połączenie serów oraz szynki, salami, boczku czy kiełbasy. Pizzerie, czyli lokale gastronomiczne specjalizujące się w serwowaniu pizzy oferują bogate menu, w których znaleźć można pizzę w różnych rozmiarach, z ulubionymi dodatkami i sosami. Krótki czas oczekiwania na dowóz jest możliwy m.in. dzięki sprawnej organizacji dostawy czy współpracy z serwisami do zamawiania jedzenia online.
Najpopularniejsze restauracje z pizzą w Lublinie
Potoczne powiedzenie mówiące o tym, że o gustach i smakach się nie dyskutuje jak najbardziej dotyczy także pizzy i kwestii jedzenia. Jak wybrać restauracje z najlepszą pizzą? Opinie Klientów na temat danego miejsca bywają subiektywne, jednak przy większej ilości ocen, może to stanowić źródło wiedzy i wskazówek.
Najwyżej oceniane w Google restauracje/ pizzerie w Lublinie serwujące pizzę to m.in.:
- Il Posto di Luca Santarossa
- pizzeria Pomodoro
- Pizzeria Capo
- Bianca e Livia
- Trattoria Bogatto
- Portobello Pizza
- Pizza Lover
- Mozza
- Pizza Bros
- La Vero Gusto
- Pizza Al Nero
- pizzeria Rynek 5.
Niejednokrotnie w głosowaniu na pyszny posiłek wygrywa właśnie pizza, która podobnie jak kebab na dowóz jest łatwo dostępna, a czas oczekiwania na odbiór zamówienia jest stosunkowo krótki.
Przeważnie pizzerie przygotowują w menu także pozycje wegetariańskie, aby każdy mógł znaleźć swoje smaki. W gastronomii coraz większy nacisk kładzie się także na nietolerancje pokarmowe czy alergie, dlatego w menu niektórych restauracji znaleźć można zamienniki tradycyjnego ciasta na wersję bezglutenową lub bez dodatku drożdży. Bazując na licznych przepisach np. z blogów kulinarnych, pizzę można również przygotować samodzielnie w domu, dobierając dowolne składniki. Piecze się ją krótko, w bardzo wysokiej temperaturze, najlepiej smakuje na ciepło.