Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy mają do dyspozycji liczne produkty, które mogą zastąpić tradycyjne przetwory mleczne. Jeśli do przygotowania posiłku wybierzemy odpowiedni jogurt bez laktozy, wówczas ominą nas niepożądane reakcje organizmu, takie jak nudności, biegunki, wzdęcia czy wysypki. Jest to możliwe dzięki temu, że np.: jogurt naturalny bez laktozy, na skutek dodanego enzymu trawiennego posiada monosacharydy, czyli rozłożone już węglowodany. Sprawcą całego zamieszania w przypadku nietolerancji laktozy, jest niedobór lub brak enzymu – laktazy odpowiadającej za rozkład cukru mlecznego – laktozy do cukrów prostych. Im mniejsza produkcja enzymu w organizmie i większa dawka spożytej laktozy, tym bardziej nasilone będą objawy nietolerancji.
Producenci branży mleczarskiej sukcesywnie zwiększają wybór i dostępność produktów bezlaktozowych. Ostatnio dużą popularnością wśród jogurtów bezlaktozowych cieszy się, zwłaszcza Skyr – jogurt naturalny bez laktozy marki FruVita, który oferuje sklep Biedronka, to jogurt typu islandzkiego. Jest wyjątkowo gęsty i ma delikatny śmietankowy smak. Klienci znajdą także jogurt bez laktozy w sieci sklepów Lidl, w którym marka Pilos oferuje wersje owocowe (truskawka, gruszka, czereśnia).
Jogurty wegańskie – jogurt kokosowy
Coraz więcej osób sięga także po jogurt wegański, alternatywny dla nabiałowych jogurtów produkt pochodzenia roślinnego.
Jednym z najbardziej popularnych produktów mogących zastąpić jogurty mleczne jest jogurt kokosowy, który może stanowić zarówno zdrową przekąskę, jak również bazę bezmlecznych deserów. Jest aksamitny o lekko kwaskowym smaku i delikatnym zapachu, nadaje się do ciast i deserów czy omletów. Gęsta, kremowa konsystencja, jaką posiada jogurt kokosowy sprawdza się także jako baza wegańskich dipów i sosów.
Jest to jedynie jeden z przykładów, gdyż jogurty wegańskie mogą być wytworzone także na bazie:
- soi
- grochu
- migdałów
- nerkowców
- owsa
- nasion lnu.
Jogurt sojowy z owocami, czy jogurt wegański?
Nie musisz się zastanawiać, gdzie kupić jogurty wegańskie, w stałej ofercie ma je m.in.: sklep Biedronka czy Lidl, gdzie jest dostępny szeroki wybór jogurtów wegańskich, w wielu wariantach smakowych. Bardzo dobrze smakuje bogaty w błonnik jogurt sojowy podany z owocami, natomiast jogurt migdałowy to doskonała baza pod koktajle owocowe i składnik domowych lodów wegańskich.
Bezlaktozowe linie produktowe obejmują nie tylko mleko czy jogurty, ale także szeroki asortyment produktów, jak serek bez laktozy czy śmietana bez laktozy, dzięki którym odżywianie na diecie bez laktozy staje się prostsze. Dostępność produktów bez laktozy na rynku, takich jak np. jogurt naturalny bez laktozy czy kefir bez laktozy, oraz jogurtów pochodzenia roślinnego zwiększała się wraz ze wzrostem świadomości społecznej i wiedzy dotyczącej nietolerancji pokarmowych. W przypadku osób z niewielkim nasileniem nietolerancji dodatkowym sprzymierzeńcem są bakterie zawarte w fermentowanych produktach mlecznych, które wspomagają rozkład laktozy. Do takich fermentowanych produktów zalicza się właśnie jogurt, sery pleśniowe, kefir, kwaśna śmietana, twaróg. Dzięki tym dobroczynnym bakteriom u części osób z lekkim niedoborem objawy nietolerancji zmniejszają swoje nasilenie lub nie występują wcale po spożyciu niewielkich ilości laktozy.