ser bez laktozy

Menu osób z zaburzeniami pokarmowymi, wśród których wymienić należy nietolerancję laktozy, powinno obejmować np. ser bez laktozy zamiast takiego, który charakteryzuje się wysoką zawartością tego cukru mlecznego. U osób z niedoborem enzymu rozkładającego cukier mleczny, dolegliwości po spożyciu niewłaściwego posiłku pojawiają się krótko po spożyciu. Objawami są biegunki, bóle brzucha czy wzdęcia. Takie dolegliwości ze strony układu pokarmowego nie wystąpią w przypadku, gdy wybierzemy serek bez laktozy lub serek wiejski bez laktozy, bezpieczne dla osób borykających się z niedoborem enzymu laktazy, odpowiedzialnej za jego rozkład w jelicie cienkim.

Znaczenie ser bez laktozy? Bez obaw nie wszystkie sery zawierają laktozę, np. ser żółty bez laktozy powstaje w naturalnym procesie produkcji. Wówczas w procesie fermentacji mleka laktoza pod wpływem specjalnych szczepów bakterii jest przekształcana w kwas mlekowy. W innym naszym wpisie znajdziesz wyjaśnienie na temat jogurtu bez laktozy.

Niewielką zawartością laktozy charakteryzują się sery twarde dojrzewające:

  • Cheddar
  • Gouda
  • Parmezan
  • Grana Padano.

Są dobrze tolerowane przez osoby z zaburzeniami trawienia tego cukru. Można dołączyć je do codziennej diety, nawet gdy nasz organizm nie wytwarza enzymu laktazy.

serek

Twaróg bez laktozy w kilku wersjach

Dla miłośników smaku i formy twarogu, na półkach sklepowych czeka twaróg bez laktozy, który poddany był działaniu enzymu laktazy. Może być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy, gdyż posiada już rozłożony cukier mleczny na łatwostrawną glukozę i galaktozę. Liczni producenci na rynku mleczarskim oferują ser twarogowy bez laktozy, w kilku wersjach do wyboru. Produkty zachowują to, co w mleku najcenniejsze, czyli wyjątkowe bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Dla osób dbających o linię jest także twaróg chudy bez laktozy, opcja o zmniejszonej zawartości tłuszczu np. od producentów, takich jak Mlekpol czy Mlekovita.

W przypadku deserów sprawdzi się mascarpone bez laktozy do przygotowania pysznej tarty z owocami lub kremu do tortu, który zachwyci najbardziej wyrafinowane podniebienia.

Dzięki zastąpieniu zwykłej fety i mozzarelli na pizzy, serem mozzarella bez laktozy oraz fetą bez laktozy, osoby zmagające się z nieefektywnym trawieniem laktozy mogą bez ograniczeń cieszyć się niepowtarzalnym smakiem domowej pizzy. Problem braku lub niedoboru enzymu trawiącego laktozę dotyczy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Nie można go wyleczyć, ale przy wyborze odpowiednich produktów nie trzeba wcale rezygnować z ulubionych smaków. Na śniadanie czy kolację bardzo chętnie wybierane jest mleko i nabiał. Delikatne produkty mleczne typu masło, ser czy twaróg, z reguły pozwalają nam łagodnie się obudzić, jak i nie obciążają zbytnio naszego układu pokarmowego przed snem. Jeśli wskutek nietolerancji pokarmowej towarzyszy nam dieta bez laktozy, warto skorzystać z dostępnych w sklepach zamienników ulubionych produktów różnych marek. To duże ułatwienie w przygotowaniu codziennych posiłków pozwalające na urozmaicenie spożywanych dań.

twaróg bez laktozy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *