Programy dla gastronomii

Z jakich programów dla gastronomii warto korzystać?

W dzisiejszych czasach, kiedy konkurencja na rynku gastronomicznym jest większa niż kiedykolwiek, kluczowe staje się wykorzystanie nowoczesnych technologii. Programy dla gastronomii to narzędzia, które nie tylko usprawniają codzienne działania restauracji, ale także znacząco wpływają optymalizację kosztów, zwiększenie zamówień oraz zadowolenie klientów. W Polsce dostępnych jest wiele rozwiązań, które mogą przyczynić się do sukcesu każdego przedsiębiorstwa z branży. W tym artykule przyjrzymy się, dlaczego warto korzystać z tych programów, oraz które z nich są szczególnie polecane na polskim rynku.

Programy dla gastronomii – jakie wybrać?

Obecnie możemy znaleźć sporo rozwiązań dla branży gastronomicznej, bez których wiele restauracji już nie wyobraża sobie funkcjonowania. Mowa tutaj m.in. o systemach sprzedażowych, platformach do zamawiania jedzenia czy aplikacji do planowania i zarządzania czasem pracy w gastronomii. Programy znacznie ułatwiają zarządzanie restauracją i przyczyniają się do sukcesu firmy. Oto kilka z nich.

Kadromierz

Kadromierz to jeden z najbardziej popularnych programów do zarządzania personelem w branży gastronomicznej. Umożliwia on przede wszystkim takie funkcje jak:

  • układanie grafików pracy online,
  • wymiana zmian między pracownikami,
  • rejestracja czasu pracy,
  • elektroniczne wnioski urlopowe,
  • automatyczna ewidencję czasu pracy.

Grafik pracy w tym programie stworzysz na podstawie dyspozycyjności pracowników złożonej online, zapotrzebowania lokalu na personel w danych dniach i godzinach oraz zgodnie z Kodeksem pracy. Harmonogram opublikujesz online, a za pomocą jednego kliknięcia wyślesz do wszystkich pracowników. W przypadku nagłych sytuacjach zatrudnieni samodzielnie wymienią się zmianami. 

Za pomocą tego programu dla gastronomii możesz także każdego dnia monitorować czas pracy, dzięki rejestracji wyjść i wejść pracowników np. na tablecie. Zarejestrowany czas pracy wówczas zostanie automatycznie przesłany do ewidencji, dzięki czemu oszczędzisz mnóstwo papierologii.

GoPOS

GoPOS to zaawansowany system POS stworzony dla sektora gastronomicznego. Zapewnia efektywne zarządzanie sprzedażą oraz różnego rodzaju operacjami w lokalu. 

Jego podstawowe funkcje to:

  • system sprzedażowy
  • kioski samoobsługowe w lokalu do składania zamówień
  • mobilny kelner – zbierania zamówień przez kelnerów za pomocą tabletów
  • mobilna komunikacja między salą a kuchnią,
  • bezkontaktowe zamówienia poprzez QR code.

Dzięki temu programowi dla gastronomii przede wszystkim przyspieszysz składanie zamówień przez klientów, ułatwisz komunikację między salą a kuchnią oraz usprawnisz wydawanie posiłków. System pozwoli Ci także bezproblemowe rozliczanie stolików oraz szybkie procesowanie płatności.

Platformy do zamawiania jedzenia online

W ostatnich latach, platformy do zamawiania jedzenia online stały się nieodzownym elementem branży gastronomicznej. W Polsce najpopularniejsze z nich to: Pyszne, Uber Eats, Wolt, Glovo czy Bolt Food.

Wszystkie z nich oferują podobne możliwości, których z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać. Umożliwiają one nie tylko zamówienie jedzenia z ulubionych restauracji bez wychodzenia z domu, ale również dostęp do szerokiej gamy kuchni i dań, które mogą zaspokoić każdy gust i preferencję dietetyczną. Dzięki nim użytkownicy mogą w łatwy sposób przeglądać Twoje menu, czytać recenzje innych klientów i śledzić status swojego zamówienia w czasie rzeczywistym.

Dlaczego warto korzystać z programów dla gastronomii?

W dobie cyfryzacji – im szybciej firmy rozpoczną korzystanie z możliwości technologii, tym szybciej osiągną przewagę nad konkurencją. Podobnie sytuacja wygląda w branży gastronomicznej. Korzystanie z przedstawionych programów dla restauracji pozwoli poprawić funkcjonowanie restauracji na każdej płaszczyźnie – od skutecznego zarządzania personelem po efektywną obsługę zamówień. Narzędzia pozwolą Ci przede wszystkim ograniczyć koszty personelu, poprawić efektywność pracy i zwiększyć jakość obsługi, a także dotrzeć do większej liczby klientów. 

Wybór odpowiedniego programu dla gastronomii to klucz do sukcesu w dzisiejszym konkurencyjnym środowisku. Zarówno Kadromierz, GoPOS, jak i wymienione platformy do zamawiania jedzenia online, oferują rozwiązania, które mogą znacząco wpłynąć na poprawę efektywności i zadowolenia klientów. Warto więc rozważyć rozpoczęcie korzystania z nich, jeśli nadal tego nie robisz. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *