Zrobienie dania, jakim są pierogi Thermomix jest bardzo proste. Urządzenie kuchenne pozwala na szybkie i łatwe przygotowanie ciasta, co jest kluczowe w przypadku tak czasochłonnej potrawy, jaką są pierogi ruskie Thermomix, czy też pierogi leniwe Thermomix. Co więcej, możemy dowolnie modyfikować farsz według naszych upodobań. Mamy opcję użyć mięsa, kapusty, grzybów lub połączenia tych składników, aby finalnie otrzymać pierogi z kapustą i grzybami Thermomix. Jak zrobić tego typu dania i ile czasu zajmie ich wykonanie?
Szybki przepis na pierogi z kapustą i grzybami Thermomix?
Pierogi Thermomix mogą być nadziewane na wiele sposobów, ale jednym z najbardziej popularnych wariantów są pierogi z kapustą i grzybami Thermomix. Jeśli zastanawiasz się, jak wykonać szybki przepis na to danie, rozpocznij swoje działania od przygotowania podstawy, jaką jest ciasto na pierogi Thermomix.
Aby otrzymać elastyczne ciasto na pierogi Thermomix, przygotuj następujące składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- 1/2 łyżeczki soli
Ile czasu zajmie wykonanie ciasta na pierogi Thermomix? Około 5 minut. Przełóż mąkę, jajko, olej i sól do miski Thermomixu i wymieszaj na prędkości 5, przez 10 sekund. Dodaj wodę i zwiększ prędkość do 6. Wymieszaj ciasto przez około 2-3 minuty, aż stanie się gładkie i elastyczne. Zdejmij ciasto z miski i uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i odstaw na około 30 minut.
Wykonanie farszu na pierogi z kapustą i grzybami Thermomix, który zasmakuje koneserom tego dania, jest niezwykle łatwe. Przygotuj:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 200 g suszonych grzybów,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka kminku,
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić smakowite nadzienie? Namocz grzyby w wodzie przez około godzinę. Następnie odcedź je i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na maśle, na patelni, aż cebula stanie się miękka i szklista. Dodaj do patelni pokrojone grzyby i kapustę kiszoną, wcześniej dokładnie wyciśniętą z nadmiaru wody. Smaż przez około 10 minut na średnim ogniu. Dopraw farsz solą, pieprzem i kminem. Rozwałkuj ciasto na pierogi Thermomix na grubość około 2-3 mm i wytnij szklanką okrągłe kawałki ciasta. Na każdym kawałku ciasta połóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi pieroga. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż staną się miękkie.
Możesz wykonać inny farsz, aby otrzymać finalnie pierogi ruskie w urządzeniu Thermomix, pierogi z mięsem, a także zrobić smakowite pierogi leniwe Thermomix. W tym urządzeniu zrobisz zarówno zupy jak i pyszne sosy, polecam od siebie zupę jarzynową wykonaną w Thermomix.
Jak zrobić pierogi leniwe Thermomix?
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pierogi leniwe Thermomix, to podajemy rewelacyjny przepis na to danie. Przygotuj:
- 500g twarogu,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki soli,
Włóż twaróg, jajka, mąkę, mleko i sól do miski Thermomixu. Mieszaj na prędkości 4 przez 30 sekund, aż składniki się połączą. Uformuj ciasto w kulę i podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj na płaski placek o grubości około 2 cm. Przygotuj garnki z osoloną wodą i gotuj na dużym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj pierogi leniwe do garnka i gotuj przez około 5-7 minut lub do momentu, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię. Wyjmij gotowe pierogi z wody i odsącz na papierowym ręczniku.