Sos pieczarkowy to jeden z najbardziej klasycznych i popularnych sosów, które pasują do wielu potraw mięsnych i warzywnych. Dzięki urządzeniu kuchennemu, przygotowanie tego sosu jest bardzo proste i szybkie, a finalnie będziesz mógł stworzyć różnorodne, magnetyczne potrawy, takie jak pulpety w sosie pieczarkowym Thermomix, kluski na parze z sosem pieczarkowym Thermomix, czy też polędwiczki w sosie pieczarkowym Thermomix. Jak zrobić te smaczne dania? Ile czasu należy przeznaczyć na wykonanie? Co jeszcze zrobisz w urządzeniu Thermomix?
Jak przygotować sos pieczarkowy?
Kiedy chcesz przygotować aromatyczny sos pieczarkowy Thermomix i zastanawiasz się, ile czasu przeznaczyć na tego typu proces, to podpowiadamy, że będzie to 15 minut.
Wykonaj szybki przepis na ten pyszny sos. W pierwszej kolejności przygotuj następujące składniki:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej, ( Z użyciem tego składnika zrobisz również pyszne pierogi)
- 500 ml bulionu drobiowego,
- 200 ml śmietany 18%,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1/4 łyżeczki tymianku,
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej

Jak zrobić sos pieczarkowy Thermomix?
W misie urządzenia kuchennego umieść pokrojoną w kostkę cebulę, ząbki czosnku i pieczarki. Zmiksuj na prędkości 5 przez 5 sekund. Dodaj masło i ustaw czas na 3 minuty, temperaturę Varoma i prędkość 1. Następnie dodaj mąkę i ustaw czas na 2 minuty, temperaturę Varoma i prędkość 1. Mąka powinna dobrze połączyć się z masłem. Wlej bulion drobiowy, dodaj sól, pieprz, tymianek i paprykę słodką. Ustaw czas na 10 minut, temperaturę 100 stopni i prędkość 1. Po upływie czasu dodaj śmietanę i zmiksuj na prędkości 5 przez 10 sekund.
Sos pieczarkowy Thermomix jest gotowy do podania. Ten smakowity sos doskonale komponuje się z mięsnymi daniami, jak pulpety w sosie pieczarkowym Thermomix, polędwiczki w sosie pieczarkowym Thermomix, czy chociażby kluski na parze z sosem pieczarkowym Thermomix. Można go również podawać, jako dodatek do ziemniaków lub innych warzyw. Jest pyszny, a jego przygotowanie w urządzeniu kuchennym, jest bardzo proste i szybkie.